11.6.23

Erikoistuminen I: Hakuprosessi

Kouluttautumiseni ei suinkaan ole päättynyt siihen, että sain lisensiaatin paperit käteen, mikä tuskin yllättää ketään minut tuntevaa tai blogiani aiemmin lukenutta. Koskapa päädyin lopulta kirjoittelemaan myös erikoistumisestani (minkä loppuunsaattaminen ei ole suinkaan varmaa), se pitää tietenkin tehdä kunnolla postaussarjan muodossa. Todennäköisesti sarja venyy vuosien mittaiseksi, jos ja kun kirjoitan kustakin vaiheesta siinä vaiheessa, kun asia on itselleni ajankohtainen. Ja jos ja kun elämä tuo mutkia matkaan, lupaan raportoida niistäkin siinä laajuudessa kuin kulloinkin hyvältä tuntuu. Mutta lähdetään joka tapauksessa alusta: 
 
 

 
Hain erikoistumaan viime syksyn haussa eli heti kun se vain oli mahdollista, sillä erikoistumaan hakiessa pitää luonnollisesti olla valmistunut lääkäriksi. Erikoistumaan pyrkiminen, kuten myös toivottavasti tuleva erikoisalani on ollut itselleni selvä jo kauan. Ajatus lähti itämään jo yli 10 vuotta sitten sairaanhoitajaopiskelijana. Lääkisaikana pieni kiinnostus kasvoi vuosien varrella aina vain suuremmaksi, ja opiskeluaikoina tekemäni amanuenssuuri sekä työt kyseisellä alalla vahvistivat, että suunta on oikea. En ole tainnut täällä julkisesti mainita, miksi erikoislääkäriksi aionkaan, enkä tee sitä nytkään. Tuntuu mukavammalta kirjoittaa ainakin tässä vaiheessa yleisesti näistä asioista, mutta voi olla, että jossain vaiheessa se tulee väistämättä esiin alan erityispiirteiden myötä. Joku teistä lienee jo oman alani arvannutkin.

Erikoislääkärikoulutuksen hakuprosessi muuttui jokin aika sitten ja on nykyään paljon strukturoidumpi - ja varmaankin myös tasapuolisempi - kuin aiemmin. Hakuun kuului motivaatiokirjeen kirjoittaminen sekä hakemuslomakkeen täyttäminen Opintopolussa määräaikaan mennessä. Työ- ja tutkimuskokemuksesta sai hakuun alkupisteitä, joiden perusteella (jos oli kilpailua) valittiin haastatteluun kutsuttavat. Yhteensä alkupisteitä oli mahdollista saada 18, joista tutkimustaustasta korkeintaan 8 ja työkokemuksesta 10. Työkokemusta minulla ei ollut paljoakaan taustalla, mutta julkaistusta artikkelista sain kaksi alkupistettä. Omalla alallani kilpailua ei ollut, joten kaikki hakeneet pääsivät myös haastatteluun eikä alkupisteitä tarvinnut vertailla. Tarkemmin alkupisteisiin ja erikoislääkärikoulutushakuun voi perehtyä Lääketieteelliset-sivustolla, jossa on paljon hyödyllistä infoa niin lääkikseen hakevalle kuin ammatillisia jatko-opintoja harkitsevallekin.
 


Hakuprosessiin kuuluu myös haastattelu, jonka tarkoituksena on selvittää soveltuvuutta alalle. Pisteitä haastattelusta on jaossa 10, ja vähintään 4 pistettä on saatava, jotta voi saada määräaikaisen opiskeluoikeuden. Aloilla, joilla hakijoita on useampi kuin paikkoja, alku- ja haastattelupistet lasketaan yhteen ja niiden perusteella paikat jaetaan hakijoille. Aloilla, joilla syksyn haussa jää paikkoja täyttämättä, järjestetään helmikuussa täydennyshaku.

Itselläni haastattelu oli viime vuoden marraskuussa. Haastattelukutsu tuli noin kuukautta etukäteen. Haastattelu oli kokemuksena aika erilainen kuin odotin, vaikka rakenne olikin tavallaan tiedossa jo etukäteen. Olin yrittänyt valmistautua parhaani mukaan pohtimalla vastausten pääpiirteitä kysymyksiin, joita oletin haastattelussa tulevan vastaan. Omalla kohdalla haastattelu pidettiin etänä, ja jälkikäteen ajatellen olisi ehkä ollut mukavampi olla paikan päällä. Itse haastattelu eteni aika suoraviivaisesti kysymyksestä toiseen, enkä kokenut ehkä saavani parhaalla mahdollisella tavalla tuotua omia vahvuuksiani esiin. No, joka tapauksessa vaaditut pisteet täyttyivät kirkkaasti, ja sain määräaikaisen opiskeluoikeuden. Päätös tuli muutamassa viikossa haastattelun jälkeen.
 


 
Haastattelun jälkeen määräaikaisen opinto-oikeuden saatuani piti vielä uudemman kerran pohtia, onko tämä suunta varmasti se, jonne haluan edetä. Oikeasti en miettinyt muutamaa minuuttia kauempaa, mutta oli tärkeää käydä asia läpi ennen opiskelupaikan hyväksymistä. Ja klik: näin sain jälleen uuden opiskeluoikeuden! Niitä minulla on tällä hetkellä UEF:ssa eli Itä-Suomen yliopistossa neljä kappaletta, yksi valmis (LL) ja kolme keskeneräistä (LT, YEK ja erikoislääkäritutkinto). Opiskeluoikeuden saaminen oli varsin proosallinen hetki, sillä paikan saamista ei varsinaisesti tarvinnut jännittää. Toki jännitin silti. 
 
Vastaanottamani määräaikainen opiskeluoikeus kestää kaksi vuotta, joiden aikana tulee suorittaa puolivuotinen koejakso. Koejakson hyväksytysti suorittaminen taas on ehtona lopullisen opinto-oikeuden saamiselle. Itse olen suunnitellut koejaksoni ensi vuodelle, sillä halusin tehdä tk-jakson ensin. Seuraavassa osassa käsittelenkin erikoistumiskoulutukseen kuuluvaa terveyskeskuskoulutusjaksoa.
 

Kysyttävää erikoistumisesta/hakuprosessista/ammatillisesta jatkokoulutuksesta? Lukeekohan tätä joku muukin erikoistuva? :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti